Προκήρυξη

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 1ου ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ BACKGAMMON ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΕΝΙΚΑ

1. Προκηρύσσεται, από τη Διοικούσα Επιτροπή για τη Δημιουργία Ομοσπονδίας Backgammon Ελλάδος (στο εξής Διοργανώτρια Αρχή) η διεξαγωγή του 1ου Διασυλλογικού Πρωταθλήματος Backgammon Ελλάδος (στο εξής Πρωτάθλημα).
2. Οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν αποκλειστικά στο διεθνές παιχνίδι backgammon. Ισχύουν οι κανονισμοί που είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon.
3. Το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί στην Καρδίτσα, κατά το διήμερο 16-17 Ιουνίου 2017.
4. Η Διοργανώτρια Αρχή διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon πληρέστερη εκδοχή της παρούσας προκήρυξης μετά τις 15 Μαΐου 2017, όταν θα είναι γνωστός ο αριθμός των συμμετεχουσών ομάδων στο Πρωτάθλημα.

ΣΥΣΤΗΜΑ – ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

5. Το σύστημα διεξαγωγής του Πρωταθλήματος θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομάδων που θα συμμετάσχουν σε αυτό, θα αποφασιστεί από τις διοργανώτριες αρχές μέχρι τις 31 Μαΐου 2017 και θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon.
6. Στο Πρωτάθλημα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι σύλλογοι της χώρας έχουν διοργανώσει τουλάχιστον ένα τουρνουά backgammon από την 1η Σεπτεμβρίου 2016 μέχρι και την 31η Μαΐου 2017, και έχουν το γνωστοποιήσει έγκαιρα στη Διοργανώτρια Αρχή, αποστέλλοντας σε αυτήν τυχόν προκήρυξη, τη σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα του τουρνουά. Κάθε σύλλογος μπορεί να συμμετάσχει στο Πρωτάθλημα με μία μόνο ομάδα.
7. Οι σύλλογοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 4 Ιουνίου 2017 να δηλώσουν στη Διοργανώτρια Αρχή τη συμμετοχή τους, τις συνθέσεις τους και τους αρχηγούς τους. Επίσης, μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να έχουν καταβάλει και τη χρηματική συμμετοχή τους, όπως αυτή αναλύεται παρακάτω.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

8. Η κάθε ομάδα θα απαρτίζεται από πέντε βασικούς και δύο αναπληρωματικούς παίκτες. Η σειρά με την οποία έχουν δηλωθεί οι παίκτες θα είναι και η σειρά με την οποία θα αγωνίζονται (για παράδειγμα παίκτης που έχει δηλωθεί πέμπτος θα παίζει πάντα σε χαμηλότερο τραπέζι από τον παίκτη που έχει δηλωθεί τρίτος, ανεξάρτητα του ποιοι άλλοι παίκτες απαρτίζουν την ομάδα στη συγκεκριμένη αναμέτρηση). Ομάδα που παραβιάζει τη δηλωμένη σειρά των παικτών υποχρεούται να τη διορθώσει αν δεν έχει ξεκινήσει η αναμέτρηση. Αν η λανθασμένη σειρά διαπιστωθεί αφού ξεκινήσει η αναμέτρηση, η ομάδα μηδενίζεται.
9. Οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να δηλώσουν τουλάχιστον πέντε παίκτες, αλλά όχι και να παρουσιάσουν αναπληρωματικούς. Αν για οποιονδήποτε λόγο μια ομάδα παρουσιαστεί σε μια αναμέτρηση με λιγότερους από πέντε παίκτες, τότε θεωρείται ότι χάνει τις παρτίδες στα τραπέζια που δεν έχει παρουσιάσει παίκτες. Οι υπόλοιποι παίκτες της αγωνίζονται κανονικά.
10. Οι αρχηγοί των ομάδων δηλώνουν τη σύνθεση της ομάδας τους πριν από κάθε αναμέτρηση και αμέσως αφού μάθουν τον αντίπαλό τους. Η δήλωση των συνθέσεων γίνεται γραπτά από τους αρχηγούς των ομάδων προς τον Διευθυντή Αγώνων, ακολουθεί τη δηλωμένη σειρά των παικτών και δεν μπορεί να αλλάξει.
11. Κατά την αναμέτρηση δύο ομάδων, πέντε παίκτες της μίας αντιμετωπίζουν πέντε παίκτες της άλλης σε ένα ματς ανά ζευγάρι. Το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει από τον αριθμό των ματς που κέρδισαν οι παίκτες της κάθε ομάδας.
12. Όλα τα ματς, εκτός από τυχόν μπαράζ, θα είναι στους 9 πόντους με χρόνο 2 λεπτά ανά πόντο και καθυστέρηση 12 δευτερολέπτων. Η Διοργανώτρια Αρχή διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει το μήκος των ματς πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος, αν αυτό κρίνεται αναγκαίο για λόγους εύρυθμης ολοκλήρωσής του. Το μήκος τυχόν μπαράζ θα αποφασιστεί μαζί με το σύστημα διεξαγωγής του Πρωταθλήματος μέχρι τις 31 Μαΐου 2017.
13. Η νίκη με οποιοδήποτε σκορ δίνει στην ομάδα έναν (2) ομαδικούς βαθμούς και η ήττα μηδέν (0). Σε περίπτωση ισοπαλίας, λόγω απουσίας παικτών στο ίδιο τραπέζι ή τραπέζια, οι δύο ομάδες παίρνουν από έναν (1) ομαδικό βαθμό.
14. Οι ομάδες παίρνουν σε μια αναμέτρηση τόσους ατομικούς πόντους, όσα ματς κέρδισαν οι παίκτες τους σε αυτήν. Π.χ. 3-2 σκορ σημαίνει ότι η νικήτρια παίρνει 3 ατομικούς πόντους και η ηττημένη 2.
15. Σε περίπτωση που το σύστημα διεξαγωγής έχει οποιαδήποτε μορφή βαθμολογίας (π.χ. σύστημα πουλ, ελβετικό κλπ.) αυτή καταρτίζεται με τα εξής κριτήρια κατά σειρά προτεραιότητας:
1. Ομαδικοί βαθμοί.
2. Ατομικοί πόντοι.
3. (Αν ισοβαθμούν δύο ομάδες) Ομαδικοί βαθμοί μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν.
4. (Αν ισοβαθμούν δύο ομάδες) Ατομικοί πόντοι μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν.
5. (Αν ισοβαθμούν περισσότερες από δύο ομάδες) Επιμέρους βαθμολογία ομαδικών βαθμών μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν, εφόσον έχουν παίξει όλες μεταξύ τους
6. (Αν ισοβαθμούν περισσότερες από δύο ομάδες) Επιμέρους βαθμολογία ατομικών πόντων μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν, εφόσον έχουν παίξει όλες μεταξύ τους.
7. (Αν ισοβαθμούν περισσότερες από δύο ομάδες) Άθροισμα των ομαδικών βαθμών των αντιπάλων που έχει αντιμετωπίσει η κάθε ομάδα.
8. (Αν ισοβαθμούν περισσότερες από δύο ομάδες) Άθροισμα των ατομικών πόντων των αντιπάλων που έχει αντιμετωπίσει η κάθε ομάδα.
9. (Αν ισοβαθμούν δύο ομάδες) Ένα ματς μπαράζ με τη συμμετοχή όλης της ομάδας (team consultation).
10. (Αν ισοβαθμούν περισσότερες από δύο ομάδες, και εφόσον η ισοβαθμία αυτή κρίνει τις βραβευόμενες ομάδες) Ένας γύρος team consultation μπαράζ μήκους 5 πόντων, κατά τον οποίο όλοι παίζουν με όλους. Αν η ισοβαθμία παραμείνει, διεξάγονται επιπλέον γύροι μπαράζ μήκους 3 και μετά 1 πόντου, μέχρι να αρθεί η ισοβαθμία.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΕΠΑΘΛΑ

16. Το κόστος συμμετοχής για κάθε ομάδα ορίζεται σε 140 ευρώ. Επίσης κάθε ομάδα καταβάλλει ποσό εγγραφής 20 ευρώ για τα διαδικαστικά έξοδα του Πρωταθλήματος. Τυχόν επιπλέον ποσό από τις εγγραφές των ομάδων το οποίο δεν θα αναλωθεί σε διαδικαστικά έξοδα, θα μεταφερθεί στο ταμείο της Διοργανώτριας Αρχής. Σε περίπτωση που οι εγγραφές των ομάδων δεν επαρκούν για τα διαδικαστικά έξοδα, το υπολειπόμενο ποσό θα καλυφθεί εξίσου από τους συλλόγους Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon, Σύγχρονο Αγωνιστικό Τάβλι Όμιλος Καρδίτσας και Όμιλος Αγωνιστικού Μπριτζ Λάρισας Τμήμα Backgammon.
17. Η διανομή των χρηματικών επάθλων γίνεται ως εξής: Μέχρι τέσσερις συμμετοχές: η νικήτρια ομάδα κερδίζει το σύνολο των χρηματικών συμμετοχών. Πέντε ή έξι συμμετοχές: νικήτρια 70%, δεύτερη 30%. Πάνω από έξι συμμετοχές: νικήτρια 50%, δεύτερη 30%, τρίτη 20%.
18. Η νικήτρια ομάδα του Πρωταθλήματος ανακηρύσσεται Πρωταθλήτρια Ελλάδας για το 2017.
19. Με κύπελλα βραβεύονται οι πρώτες τρεις ομάδες και με μετάλλια οι παίκτες τους.

ΛΟΙΠΑ

20. Κάθε αλλαγή στους παραπάνω όρους διεξαγωγής του Πρωταθλήματος θα γνωστοποιείται έγκαιρα από τη Διοργανώτρια Αρχή.