Προκήρυξη

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

6ου ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ BACKGAMMON – Όμιλος Αθήνας

 

ΓΕΝΙΚΑ

 1. Προκηρύσσεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon, τον Σύγχρονο Αγωνιστικό Τάβλι Όμιλο Καρδίτσας και τον Όμιλο Αγωνιστικού Μπριτζ Λάρισας (Τμήμα Backgammon) η διεξαγωγή του 6ου Κυπέλλου Ελλάδος Backgammon.
 2. Η διεξαγωγή του Κυπέλλου για τον όμιλο της Αθήνας θα γίνει στην Αθήνα κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2016 – Ιουνίου 2017. Η Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon, διοργανώτρια αρχή για τον όμιλο της Αθήνας, διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει τις ημερομηνίες και τους τόπους διεξαγωγής. Κάθε τέτοια τυχόν αλλαγή θα ανακοινώνεται έγκαιρα στην ιστοσελίδα της στην οποία θα βρίσκεται αναρτημένο το πλήρες πρόγραμμα των αγωνιστικών.
 3. Οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν αποκλειστικά στο διεθνές παιχνίδι Backgammon. Ισχύουν οι κανονισμοί που είναι μονίμως αναρτημένοι στην ιστοσελίδας της διοργανώτριας αρχής, καθώς και ο Εσωτερικός Κανονισμός συμπεριφοράς που έχει θεσπιστεί. Η διοργανώτρια αρχή διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί σε παίκτη τη συμμετοχή σε οποιοδήποτε τουρνουά της διοργάνωσης χωρίς να οφείλει εξήγηση.
 4. Το Κύπελλο θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις: την Προκριματική, που θα αποτελείται από τέσσερα ημερήσια, ανεξάρτητα μεταξύ τους τουρνουά (όλα Σάββατα) τα Play Off που θα διεξαχθούν επίσης στην Αθήνα και τον Μεγάλο Τελικό, ο οποίος θα διεξαχθεί στην Καρδίτσα:
 • 1ος Προκριματικός: 15 Οκτωβρίου 2016,
 • 2ος Προκριματικός: 10 Δεκεμβρίου 2016,
 • 3ος Προκριματικός: 11 Μαρτίου 2017,
 • 4ος Προκριματικός: 29 Απριλίου 2017 και
 • Play Off: 10-11 Ιουνίου 2017 (Σαββατοκύριακο).
 • Μεγάλος Τελικός: Καρδίτσα, Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017
 1. Οι αγώνες του Κυπέλλου 2016-2017 θα διεξάγονται αποκλειστικά με τη χρήση χρονομέτρων («σκακιστικών» ρολογιών). Εάν τα ρολόγια δεν επαρκούν για όλους τους αγώνες που διεξάγονται ταυτόχρονα, θα τοποθετούνται κατόπιν επιλογής της διοργανώτριας αρχής, σε αγώνες που κρίνονται ως πιθανοί να προκαλέσουν καθυστέρηση. Ο χρόνος κάθε παίκτη αντιστοιχεί σε δώδεκα δευτερόλεπτα «δωρεάν» ανά κίνηση, συν τον συνολικό χρόνο της αναμέτρησης, ο οποίος προσδιορίζεται σε δύο λεπτά ανά πόντο μήκους αγώνα. Για παράδειγμα, για αγώνα 13 πόντων κάθε παίκτης έχει συνολικό χρόνο (13 x 2) δηλαδή 26 λεπτά, ενώ για αγώνα 9 πόντων 18 λεπτά.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ

 1. Η Προκριματική Φάση αποτελείται από τέσσερις ανεξάρτητες μεταξύ τους ημερίδες, κάθε μια από τις οποίες έχει κυρίως τουρνουά (main) και τουρνουά της παρηγοριάς (consolation). Η πρόκριση και ο αποκλεισμός κάθε παίκτη καθορίζονται από αγώνες νοκ άουτ με σύστημα progressive consolation.
 2. Όποιος παίκτης αποκλείεται από το κυρίως τουρνουά (main) συνεχίζει στο τουρνουά της παρηγοριάς (consolation). Ανάλογα με τον γύρο του main στον οποίο θα αποκλείεται, ο κάθε παίκτης θα εισάγεται στον αντίστοιχο γύρο του consolation. Για παράδειγμα, οι ηττημένοι των δύο ημιτελικών του main, θα αγωνιστούν (μεταξύ τους) στον ημιτελικό του consolation.
 3. Οι αγώνες του main θα ολοκληρώνονται στους 13 πόντους, πλην του τελικού, που θα διεξάγεται στους 15. Οι αγώνες του consolation θα ολοκληρώνονται στους 9 πόντους, πλην του τελικού, που θα διεξάγεται στους 11. Η διοργανώτρια αρχή διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει το μήκος των αγώνων πριν την έναρξη του τουρνουά.
 4. Ο νικητής του main κατακτά το επιμέρους τουρνουά των Προκριματικών. Ο αντίπαλός του στον τελικό (φιναλίστ) κατατάσσεται δεύτερος, ενώ ο νικητής του consolation τρίτος. Οι τρεις πρώτοι, προκρίνονται στα Play Off του Κυπέλλου.
 5. Κάθε παίκτης δικαιούται να διεκδικήσει μία έως τέσσερις θέσεις στα Play Off, ανάλογα με τις διακρίσεις του στα Προκριματικά. Παίκτες με περισσότερες από μία εξασφαλισμένες θέσεις στα Play Off, πληρώνουν μόνον ένα δικαίωμα συμμετοχής σ’ αυτά.
 6. Το κόστος συμμετοχής σε κάθε ημερήσιο τουρνουά της Προκριματικής Φάσης ορίζεται σε 100 ευρώ για τα ταμειακώς εντάξει τακτικά μέλη και σε 120 ευρώ για όλους τους υπόλοιπους. Το επιπλέον ποσό που καταβάλλουν τα μη ταμειακώς εντάξει μέλη και τυχόν έκτακτοι, παρακρατείται υπέρ της Ομοσπονδίας. Τα υπόλοιπα επιστρέφονται στους διακριθέντες με κατανομή 50% στον νικητή του main και από 25% στον φιναλίστ του main και τον νικητή του consolation. Η διοργανώτρια αρχή διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει το κόστος συμμετοχής για όλες τις κατηγορίες των παικτών.
 7. Στα προκριματικά τουρνουά θα υπάρχει προαιρετικό side bet ίσο με τη συμμετοχή ενός ταμειακώς εντάξει τακτικού μέλους, και το οποίο θα κερδίζει όποιος προχωρήσει περισσότερο στο main μεταξύ όσων αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο side bet. Σε περίπτωση που δύο ή περισσότεροι διαγωνιζόμενοι στο side bet αποκλειστούν στον ίδιο γύρο του main, το έπαθλο κερδίζει όποιος προχωρήσει περισσότερο στο consolation. Σε περίπτωση και νέας ισοβαθμίας, το side bet μοιράζεται. Για τον καθορισμό του νικητή μετράει μόνο ο γύρος αποκλεισμού των παικτών και όχι τυχόν bye ή η διαφορά πόντων.
 8. Πριν από κάθε τουρνουά της Προκριματικής Φάσης θα διεξάγεται προκριματικό τουρνουά (satellite). Το κόστος συμμετοχής  για τα satellites υπολογίζεται ως το πηλίκο της συμμετοχής ενός ταμειακώς εντάξει μέλους διά τον αριθμό των συμμετεχόντων στο satellite, στρογγυλεμένο κατά το δοκούν. Τα satellites δεν υπολογίζονται για την κατάταξη ELO. Έπαθλο των satellites είναι δωρεάν θέση αποκλειστικά στο επόμενο τουρνουά της Προκριματικής Φάσης. Δεύτερο satellite για το ίδιο τουρνουά της Προκριματικής Φάσης μπορεί να διεξαχθεί μόνο αν το σύνολο των χρηματικών συμμετοχών ξεπερνάει το κόστος συμμετοχής στο τουρνουά της Προκριματικής Φάσης. Αν το σύνολο των συμμετοχών ξεπερνάει το κόστος συμμετοχής του επόμενου τουρνουά αλλά δεν επαρκεί για επιπλέον δωρεάν θέση, τη διαφορά την καρπώνεται ο νικητής του satellite. Αν ο νικητής ενός satellite δεν εμφανιστεί στο τουρνουά για το οποίο έχει εξασφαλίσει συμμετοχή, τότε τη δωρεάν συμμετοχή κερδίζει ο αντίπαλός του στον τελικό. Αν δεν εμφανιστεί ούτε αυτός, τότε τα χρήματα των συμμετοχών του satellite πιστώνονται στο ταμείο της Ομοσπονδίας. Όλα τα satellites, θα είναι τουρνουά μονού αποκλεισμού (νοκ άουτ) χωρίς υποχρέωση ρολογιού, οι ημερομηνίες διεξαγωγής τους θα βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής και θα είναι οι εξής (όλες Σάββατα):
  • Satellite 1ου Προκριματικού: 17 Σεπτεμβρίου 2016,
  • Satellite 2ου Προκριματικού: 26 Νοεμβρίου 2016,
  • Satellite 3ου Προκριματικού: 4 Μαρτίου 2017 και
  • Satellite 4ου Προκριματικού: 8 Απριλίου 2017.

Η διοργανώτρια αρχή διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει τις ημερομηνίες και τους τόπους διεξαγωγής. Κάθε τέτοια τυχόν αλλαγή θα ανακοινώνεται έγκαιρα στην ιστοσελίδα της, όπου θα βρίσκεται αναρτημένο το πλήρες πρόγραμμα των αγωνιστικών. Επίσης, σε περίπτωση αλλαγής του κόστους συμμετοχής στα τουρνουά της Προκριματικής Φάσης, η διοργανώτρια αρχή διατηρεί το δικαίωμα να μην διεξάγει τα αντίστοιχα satellite.

ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ: Play Off και Μεγάλος Τελικός

 1. Τα Play Off θα διεξαχθούν ομοίως με σύστημα νοκ άουτ. Θα πραγματοποιηθεί μόνο κυρίως τουρνουά (main) χωρίς τουρνουά της παρηγοριάς. Το κόστος συμμετοχής ορίζεται σε 100 ευρώ για τα ταμειακώς εντάξει τακτικά μέλη και σε 120 ευρώ για όλους τους υπόλοιπους. Η διοργανώτρια αρχή διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει το κόστος συμμετοχής για όλες τις κατηγορίες των παικτών.
 2. Οι αγώνες των Play Off θα κρίνονται: στους 15 πόντους ο Γύρος των 16, στους 17 οι προημιτελικοί, στους 19 οι ημιτελικοί και στους 21 ο τελικός.
 3. Τα Play Off διεξάγονται ως εξής: Κληρώνεται η θέση των νικητών των Προκριματικών στα προημιτελικά. Κατόπιν, στον Γύρο των 16 γίνεται κλήρωση μεταξύ των φιναλίστ και των νικητών του consolation των Προκριματικών τουρνουά. Οι νικητές τους αντιμετωπίζουν τους νικητές των Προκριματικών στα προημιτελικά κ.ο.κ.
 4. Δεν διεξάγεται αγώνας κατάταξης μεταξύ των ηττημένων των δύο ημιτελικών. Ο ηττημένος στον τελικό κατατάσσεται δεύτερος στον  όμιλο της Αθήνας. Ο νικητής των Play Off, προκρίνεται στο Μεγάλο Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος.
 5. Σε περιπτώσεις πολλαπλών προκρίσεων κάποιου παίκτη στα Play Off, συμβαίνουν τα εξής: Εάν ο παίκτης αυτός έχει δύο θέσεις φιναλίστ Προκριματικού ή νικητή consolation, τότε προκρίνεται αυτομάτως στα προημιτελικά, όπως και οι νικητές των τεσσάρων main των Προκριματικών. Σε περίπτωση που έχει νίκη σε main και μία δεύτερη ή τρίτη θέση, τότε αγωνίζεται κανονικά στον Γύρο των 16 και, σε περίπτωση νίκης του, προκρίνεται αυτομάτως στον ημιτελικό, καθώς θεωρείται πως αντιμετώπισε τον εαυτό του στον προημιτελικό. Σε περίπτωση που έχει κερδίσει δύο main των Προκριματικών προκρίνεται απ’ ευθείας στον ημιτελικό, καθώς θεωρείται πως αντιμετώπισε τον εαυτό του στα προημιτελικά.
 6. Παίκτης που προκρίνεται στα Play Off καταβάλλει αυτομάτως το κόστος συμμετοχής του, το οποίο παρακρατείται από το χρηματικό έπαθλο του Προκριματικού στον οποίο διακρίθηκε. Παίκτης που αδυνατεί να συμμετάσχει στα Play Off οφείλει να το έχει δηλώσει τουλάχιστον επτά (7) ημέρες πριν την έναρξή τους σε Μέλος του Δ.Σ. Στην περίπτωση αυτή, δικαιούται επιστροφής του δικαιώματος συμμετοχής του και καλούνται επιλαχόντες. Αν ο παίκτης που αδυνατεί να συμμετάσχει είναι νικητής Προκριματικού, τότε τη θέση του στα προημιτελικά της Play Off παίρνει ο φιναλίστ του αντίστοιχου Προκριματικού.
 7. Ως επιλαχόντες νοούνται κατά σειρά: (i) ο ηττημένος του consolation του προκριματικού απ’ όπου προέκυψε η κενή θέση, (ii) ο ηττημένος του consolation του Προκριματικού με τις περισσότερες συμμετοχές (αν δύο ή τρεις Προκριματικοί έχουν ίδιο αριθμό συμμετοχών, προηγείται ο παίκτης που προέρχεται από το παλαιότερο χρονικά τουρνουά)­ (iii) οι επόμενοι κατά σειρά ηττημένοι του consolation των Προκριματικών με τις περισσότερες συμμετοχές (iv) ο ηττημένος στον ημιτελικό του main του προκριματικού απ’ όπου προέκυψε η κενή θέση, (iv) ο έτερος ηττημένος στον ημιτελικό του main απ’ όπου προέκυψε η κενή θέση, κ.ο.κ., ώστε τα Play Off να διεξαχθούν με δώδεκα παίκτες.
 8. Αντίστοιχα αντικαθιστάται και ο νικητής των Play Off στην περίπτωση που δεν μπορεί να αγωνιστεί στον Μεγάλο Τελικό. Αν χρειαστεί, μπορεί να διεξαχθεί για τον σκοπό αυτό αγώνας μπαράζ μεταξύ δύο ισοβαθμούντων (π.χ. των χαμένων των ημιτελικών των Play Off).
 9. Στον Μεγάλο Τελικό ο νικητής των Play Off του ομίλου της Αθήνας αντιμετωπίζει τον αντίστοιχο νικητή του ομίλου Καρδίτσας-Λάρισας σε ματς 21 πόντων. Ο νικητής ανακηρύσσεται Κυπελλούχος Ελλάδας 2017.
 10. Το κόστος συμμετοχής στον Μεγάλο Τελικό είναι 200 ευρώ για κάθε παίκτη, και για τον νικητή των Play Off της Αθήνας παρακρατείται από το χρηματικό έπαθλο των Play Off.

ΕΠΑΘΛΑ

 1. Με κύπελλα βραβεύονται οι πρώτοι τρεις (οι προκριθέντες στα Play Off) στα επιμέρους τουρνουά της Προκριματικής Φάσης και οι πρώτοι δύο των Play Off.
 2. Από τα ποσά που θα συγκεντρωθούν από τις συμμετοχές των διαγωνιζόμενων στα Play Off αφαιρείται η αξία των Κυπέλλων και παρακρατείται 5% υπέρ της Ομοσπονδίας. Το υπόλοιπο ποσό διανέμεται στους νικητές ως εξής: Νικητής 70%, Δεύτερος 30%.
 3. Με κύπελλα βραβεύονται και οι δύο φιναλίστ του Μεγάλου Τελικού, το κόστος των οποίων καλύπτει κατά το ήμισυ η Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon.
 4. O Κυπελλούχος Ελλάδας βραβεύεται με το σύνολο των 400 ευρώ του Μεγάλου Τελικού.

ΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τα τέσσερα τουρνουά της Προκριματικής και τα Play Off θα διεξαχθούν στο εντευκτήριο του MindGames A.O. (Ευριπίδου 11 & Κεφαλληνίας, Χολαργός). Η Ομοσπονδία διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει την τοποθεσία διεξαγωγής. Στην περίπτωση αυτή οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας μας και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο Μεγάλος Τελικός θα διεξαχθεί στην Καρδίτσα σε χώρο που θα ανακοινωθεί έγκαιρα στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας.