Διαδικτυακά πρωταθλήματα: Αιτήσεις Συμμετοχής - Πρόγραμμα - ΒαθμολογίεςΤο site μας βρίσκεται υπό αναβάθμιση.
Θα είμαστε και πάλι κοντά σας σε λίγες ημέρες.

Ιστορία

Ιστορία

Posted in Ομοσπονδία

Το backgammon είναι το γνωστό ανά το πανελλήνιο παιχνίδι «πόρτες» στο τάβλι, με μiα μικρή διαφοροποίηση σε σχέση με το παραδοσιακό παιχνίδι, που προκύπτει από τη χρήση του «βίδου», ενός τρίτου ζαριού που χρησιμοποιείται από τους παίκτες για να πολλαπλασιάσουν την αξία του εκάστοτε παιχνιδιού, εάν εκτιμούν ότι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση έναντι του αντιπάλου τους. Αποτελεί τη μοναδική διεθνώς αναγνωρισμένη μορφή ταβλιού, και διεξάγονται τακτικά, πολυάριθμα επαμειβόμενα τουρνουά, με κορυφαίες, φυσικά, διοργανώσεις τα ετήσια Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, από τις αντίστοιχες διεθνείς ομοσπονδίες. Παρά τη σχετικά μικρή αναγνωρισιμότητα του αθλήματος στη χώρα, οι ολοένα και πιο βελτιωμένοι Έλληνες παίκτες έχουν σημειώσει διεθνώς, πολυάριθμες επιτυχίες που μας κατατάσσουν επάξια στις κορυφαίες δυνάμεις του πλανήτη.

Στην Ελλάδα το backgammon παιζόταν προ του 1940 και υπάρχουν για αυτό πολλές μαρτυρίες. Το γεγονός αποκτά μεγάλη σημασία, αν αναλογιστούμε ότι ο βίδος καθιερώθηκε στη Νέα Υόρκη μόλις τη δεκαετία του 1920.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon έχει ως σκοπό την οργάνωση ελληνικών και διεθνών ημερίδων ή τουρνουά και την εξάπλωση του παιχνιδιού σε ολόκληρη τη χώρα. Πιστεύουμε ότι το backgammon αποτελεί τη φυσική εξέλιξη του ταβλιού και πως κάθε παίκτης που ασχολείται και σέβεται το παιχνίδι του οφείλει να ασχοληθεί με αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο, οργανώνουμε το Πρωτάθλημα Ελλάδος εδώ και έξι χρόνια και το Κύπελλο Ελλάδος τα τελευταία δύο, ενώ συνεχίζουμε την παράδοση των διεθνών διοργανώσεων υψηλού επιπέδου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Αντώνη Μαλτεζόπουλο, με το 1ο Athens Open το 1994, και τον Μάνο Μαστοράκη, με το 1ο Porto Carras Open το 2005. Συνολικά, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας έχουν διεξαχθεί 79 τουρνουά και jackpots, κυρίως στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τα Ιωάννινα, την Καρδίτσα, τα Μέθανα, την Χαλκίδα, την Ερέτρια και τη Λίμνη Πλαστήρα.

Η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ελληνικού πυρήνα παικτών έγινε τη δεκαετία του 1980 από τον Αντώνη Μαλτεζόπουλο. Ο ίδιος έγραψε αρκετά βιβλία για το παιχνίδι και οργάνωσε τους παίκτες στην Ελλάδα μέσω του «Ελληνικού Ομίλου Παικτών Τάβλι» (ΕΟΠΤ). Καθιέρωσε εβδομαδιαία τουρνουά σε κεντρικά ξενοδοχεία και έκανε πανελλήνιες και διεθνείς διοργανώσεις με μεγάλη επιτυχία.

Μετά από αυτόν και άλλοι κράτησαν ζωντανό το backgammon με τις εκδηλώσεις τους, αλλά κυρίως οι διάφορες παρέες με τις σχεδόν καθημερινές «σουέτες», στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών, στο Tennis Club Αγίας Παρασκευής και αλλού. Πολλών παικτών η αγωνιστική πορεία συνδέθηκε με την εξάπλωση του παιχνιδιού στην Ελλάδα, όπως των Γιώργου Βαδιάκα, Ανδρέα Πουρνάρα και Κώστα Χιωτίνη από το 1978, οι οποίοι συνετέλεσαν στη στροφή του ΕΟΠΤ στο διεθνές παιχνίδι, από τις παραδοσιακές μορφές ταβλιού που καλλιεργούνταν αποκλειστικά έως τότε, αλλά και των Χάρη Φρέντζου, Πλάτωνα Τσερλιάγκου, Γιώργου Μιχαήλ, Θανάση Μακρή, Βασίλη Ζήση, Γιώργου Σωτηριάδη, Νίκου Ψαρουδάκη, Γιώργου Κλείτσα και τόσων άλλων, που, ως στυλοβάτες σε παρέες και «σουέτες», συνέβαλαν τα μέγιστα στην εξάπλωση και διατήρηση του παιχνιδιού.

Το φθινόπωρο του 2007 άνοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία του αθλήματος στη χώρα, όταν, με πρωτοβουλία του Μιχάλη Στράτου-Λυμπερόπουλου (ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφου και παίκτη backgammon, κατοίκου Καναδά, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του και έχει συνδράμει τα μέγιστα στην εξέλιξη και την προώθηση του backgammon παγκοσμίως), διεξήχθη το πρώτο τουρνουά στη σύγχρονη εποχή της BgFed. Στο νέο αυτό ξεκίνημα πρωτοστάτησαν ο Γιώργος Κλείτσας, ο Αλέξανδρος Κολώνιας, ο Μιχάλης Μανωλιός και, κυρίως, ο Μάνος Μαστοράκης, υπό τη διεύθυνση του οποίου διεξήχθησαν και τα πρώτα πρωταθλήματα ενός πυρήνα παικτών οι οποίοι έμελλε να αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό προς την επίσημη ίδρυση του νέου φορέα. Από το 2009, τη διεύθυνση των αγώνων ανέλαβε ο Γιώργος Κλείτσας, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2012 πενταμελής Διοικούσα Επιτροπή, η οποία, εκτός των αγώνων, είχε ως βασικό της μέλημα τις διαδικασίες επίσημης ίδρυσης της Ομοσπονδίας.

Από τον Μάρτιο του 2013, τη διοίκηση της Ομοσπονδίας έχει αναλάβει το πρώτο της επίσημο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται σήμερα από τους Μιχάλη Προυκάκη (Πρόεδρο), Κώστα Χιωτίνη (Ταμία), με Μέλη τούς Παύλο Θανόπουλο και Τάκη Χατζέλη. Κατά καιρούς έχουν διατελέσει μέλη στη Διοικούσα Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο, με ανάλογη συνεισφορά στο κοινό μας έργο, και οι Θοδωρής Δημάκης, Χάρης Χρηστίδης, Γιώργος Αυδής, Γιώργος Κλείτσας, Κώστας Μητρέλης και Γιώργος Τσίρης.

Όλοι αυτοί, αλλά κυρίως οι πάρα πολλοί συμμετέχοντες παίκτες στις διοργανώσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon, συνεχίζουν επάξια το έργο του «Ελληνικού Ομίλου Παικτών Τάβλι» του Αντώνη Μαλτεζόπουλου, με νέο αέρα, επίσημα, με μεγάλες επιτυχίες σε οργανωτικό και αγωνιστικό επίπεδο, αλλά στοχεύοντας και σε ακόμη μεγαλύτερες, διεκδικώντας σταδιακά τον τίτλο της πιο επιτυχημένης και οργανωμένης ομοσπονδίας παγκοσμίως.

 

Full Reviw on best bokmaker - Ladbrokes Ladbrokes full information
Downlaod Premium Themes