Πρώτη η Ελλάδα στα έπαθλα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος!
Σε 39 χρόνια ιστορίας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, η Ελλάδα είχε βρεθεί στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου μόλις μία φορά, το 2008, όταν οι Γρούτσος, Κλείτσας και Κολώνιας είχαν πρωτεύσει στο ομαδικό. Έπρεπε να φτάσουμε στην 40ή διοργάνωση του Παγκοσμίου, για να πανηγυρίσουμε ως ελληνικό backgammon τρεις (!!!) πρωτιές, οι οποίες μας έφεραν στην πρώτη θέση των διακρίσεων, μαζί με την Ιταλία, η οποία σημείωσε νίκες στο Doubles, το Πρωτάθλημα γυναικών και το ομαδικό.
Δράστες της πρωτόγνωρης ελληνικής επέλασης στο Μόντε Κάρλο, ήταν οι Κώστας Μητρέλης και Κίμων Παπαχριστόπουλος, οι οποίοι σημείωσαν πολλαπλές διακρίσεις, σηκώνοντας τη σημαία μας ψηλά στην ετήσια γιορτή του παγκοσμίου backgammon. Έτσι, προσέθεσαν τα ονόματά τους στους απόλυτους πρωταγωνιστές της φετινής διοργάνωσης, μαζί με εκείνα του νέου Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο Main event, Ali Cihangir Çetinel (πρώτος παγκόσμιος τίτλος για την Τουρκία) και της Ιταλίδας Laura Monaco, η οποία μετείχε σε όλες τις διακρίσεις της χώρας της, στεφόμενη μάλιστα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια γυναικών για τέταρτη συνεχόμενη φορά!
Επιστρέφοντας στους Έλληνες αθλητές, ο Κώστας Μητρέλης συνέχισε την παράδοση της (τουλάχιστον) μίας μεγάλης διάκρισης κάθε χρονιά (το 2013 είχε κατακτήσει τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Doubles Consultation παρέα με το Χάρη Χρηστίδη, αλλά και το Κύπελλο Ελλάδος, ενώ πέρυσι είχε θριαμβεύσει στο European Backgammon Tour). Αυτή τη φορά, ξεπέρασε τον εαυτό του, φτάνοντας σε δύο (!) παγκόσμιες πρωτιές, αφού επικράτησε τόσο στο World Federations Cup (όπου κάθε εθνική ομοσπονδία δικαιούται μέχρι τέσσερις συμμετοχές), όσο και στο Speedgammon World Championship. Και στα δύο sideevents, οι επιτυχίες του σημειώθηκαν επί παγκοσμίων πρωταθλητών, αφού στο μεν Federations επικράτησε στον τελικό του δις Πρωταθλητή Jörgen Granstedt από τη Σουηδία, στο δε Speedgammon, επί του φετινού νικητή Cihangir Çetinel. Με αυτές τις διακρίσεις του, ο Μητρέλης κατέστη αδιαμφισβήτητα ο πλέον επιτυχημένος Έλληνας παίκτης στη σύντομη ιστορία μας.
Από την άλλη, ο μονίμως διαμένων στη Γερμανία Κίμων Παπαχριστόπουλος, επέστρεψε μετά από δύο χρόνια στο βάθρο των νικητών (το 2013 είχε κατακτήσει τη δεύτερη θέση στο πρώτο ιστορικά World Federations Cup), αφού πρώτευσε στο Stanley Tomchin Superjackpot, επικρατώντας κι εκείνος με τη σειρά του επί ενός παλαιού Παγκόσμιου Πρωταθλητή, του Δανού Lars Trabolt. Πέραν όμως αυτού, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Doubles Consultation με παρτενέρ το Γερμανό Götz Hildsberg, ένώ έκανε ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία του και στο Mainevent, ισοβαθμώντας στις θέσεις 4-5. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη επιτυχία που έχει σημειώσει Έλληνας παίκτης στο θεσμό, από τον αλησμόνητο χαμένο ημιτελικό του Γιώργου Βαδιάκα το 2000.
Στα αξιοπερίεργα της φετινής διοργάνωσης, ας σημειωθεί και η συγκυρία επιτυχών εμφανίσεων από δύο εξ Αμερικής ομογενείς μας, του Gus Contos (θέσεις 6-8 στο Main event) και του Cliff Pappas (ημιτελικά στο Doubles).
Τελικά φέτος, το Μόντε Κάρλο φόρεσε για τα καλά τα γαλανόλευκα!