Διαδικτυακά πρωταθλήματα: Αιτήσεις Συμμετοχής - Πρόγραμμα - Βαθμολογίες



Το site μας βρίσκεται υπό αναβάθμιση.
Θα είμαστε και πάλι κοντά σας σε λίγες ημέρες.

Ενημερωτικό Δελτίο: Ιούνιος 2014

Posted in Ενημερωτικά δελτία

TO DOUBLE… OR NOT TO DOUBLE!

Μηνιαίο Ενημερωτικό Newsletter της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon

Αρ. 22 - Ιούνιος 2014

 

ΜΑΝΩΛΙΟΣ, ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΤΣΑΣ

ΟΙ ΑΠΟΛΥΤΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ BACKGAMMON

 

Με τη διεξαγωγή της Τελικής Φάσης του Πρωταθλήματος στην Παλλήνη, στις 21 και 22 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε η αγωνιστική περίοδος 2013-2014, με πρωταγωνιστές τους Μανωλιό, Χρηστίδη και Κλείτσα, οι οποίοι μοιράστηκαν τίτλους και εντυπώσεις.

                Αναμφισβήτητα, τη μερίδα του λέοντος στη δόξα εξασφάλισε ο νέος Πρωταθλητής, Μιχάλης Μανωλιός, ο οποίος ολοκλήρωσε σαν... τρένο τη χρονιά, αφού επικράτησε τόσο στα δύο τελευταία τουρνουά της κανονικής περιόδου, εξασφαλίζοντας τοιουτοτρόπως την παρουσία του στην τετράδα της σχετικής βαθμολογίας, όσο και στην Τελική Φάση, κάτι που του χάρισε το πρώτο του Πρωτάθλημα. Να σημειωθεί ότι ο Μανωλιός έφτασε στον τίτλο με απολογισμό 28 νικών σε 43 αγώνες, κάτι που μεταφράζεται σε 481 matchpoints.

Στη δεύτερη θέση περιορίστηκε ο Χάρης Χρηστίδης, βελτιώνοντας ελαφρώς τη θέση που κατείχε στη βαθμολογία (3ος), όμως προφανώς έμεινε ικανοποιημένος από τα πρόσφατα αποτελέσματα, από τη στιγμή που, κατακτώντας το πρώτο του Κύπελλο Ελλάδος, έφτασε τον Γιώργο Αυδή στην πρώτη θέση των τροπαιούχων του ελληνικού backgammon. Πλέον και οι δύο τους έχουν κατακτήσει από δύο Πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο. Πέραν αυτού, η αξιοπρόσεκτα σταθερή πορεία του Χρηστίδη καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς τον επιβράβευσε και με την αναρρίχησή του στην κορυφή της βαθμολογίας ELO, όπου ανακατέλαβε την πρώτη θέση μετά από σχεδόν δύο χρόνια. Φυσικά, από τις μεγάλες διακρίσεις δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το όνομα του Γιώργου Κλείτσα, ο οποίος πρώτευσε στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου του Πρωταθλήματος και κατέκτησε, έτσι, τον τίτλο του «Νικητή της Χρονιάς» για δεύτερη φορά μετά το 2008. Όμως, στις τελικές φάσεις τόσο του Πρωταθλήματος, όσο και του Κυπέλλου, δεν κατάφερε να επαναλάβει τις σαρωτικές εμφανίσεις που τον χαρακτήρισαν καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, περιοριζόμενος απλώς στην τρίτη θέση του Πρωταθλήματος, απ’ όπου τον απέκλεισε ο Μανωλιός σε έναν εξαιρετικό ημιτελικό (15-14 υπέρ Κλείτσα στο πρώτο παιχνίδι, 15-6 και 15-7 υπέρ Μανωλιού στα δύο επόμενα).

Πολύ πιο πίσω από τους τρεις προαναφερθέντες συναντάμε από πλευράς εντυπώσεων τους Κώστα Μητρέλη (δεύτερος στη βαθμολογία Πρωταθλήματος και φιναλίστ του Κυπέλλου) και Κώστα Χιωτίνη (πρώτος στη βαθμολογία Κυπέλλου και τρίτος στα Τελικά της διοργάνωσης), ενώ για πρώτη φορά διακρίθηκαν σε Τελικές Φάσεις ο Γιώργος Πεταλάς (4ος στο Πρωτάθλημα) και ο Σπύρος Χανδρινός (4ος στο Κύπελλο). Να σημειωθεί ότι ο τελευταίος, μία εβδομάδα μετά την επιτυχία του αυτή, πανηγύρισε νυμφευόμενος την εκλεκτή της καρδιάς του. Του ευχόμαστε ολόψυχα «βίον ανθόσπαρτον»!

Ακολουθεί αναλυτικά, βήμα προς βήμα, η περιγραφή των αγώνων που έκλεισαν τη φετινή, αγωνιστική περίοδο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon:

 

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΛΕΙΤΣΑΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014»

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΡΙ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΝΩΛΙΟΥ

 

Με θρίαμβο του Μιχάλη Μανωλιού, σε δεύτερο κατά σειρά τουρνουά Πρωταθλήματος, ολοκληρώθηκε η κανονική περίοδος των αγώνων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammonγια τη σεζόν 2013-2014. Με αυτή του την επικράτηση, ο Μανωλιός «έχτισε» πάνω στη νίκη που είχε πετύχει τρεις εβδομάδες νωρίτερα στη Χαλκίδα, εξασφαλίζοντας την τέταρτη θέση στη βαθμολογία και, τοιουτοτρόπως, την παρουσία του στην τελική «οκτάδα», που θα διεκδικούσε τον φετινό τίτλο του Πρωταθλητή.

                Το σημαντικότερο, βέβαια, από αγωνιστικής απόψεως γεγονός του τουρνουά της 1ης Ιουνίου ήταν η μάχη που δόθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας μεταξύ Κλείτσα, Μητρέλη και Χρηστίδη, οι οποίοι διεκδικούσαν με αξιώσεις την πρωτιά, πριν από την τελευταία αγωνιστική. Νικητής ο πρώτος, Νo47 της παγκόσμιας GiantList, ο οποίος «κλείδωσε» τον τίτλο του «Νικητή της Χρονιάς», επικρατώντας των Τσίρη, Χρηστίδη και Κάτσιου στο Main, όπως άλλωστε και του Βαμβακάρη στο Consolation, φτάνοντας έτσι τους 379 βαθμούς. Ο βασικός αντίπαλός του στην «κούρσα» της τελευταίας αγωνιστικής, Κώστας Μητρέλης, απώλεσε ουσιαστικά κάθε ελπίδα του για τον τίτλο, με την ήττα που σημείωσε στον δεύτερο γύρο του Main από τον Βαμβακάρη και, παρότι έκανε καλή πορεία στο Consolation, φτάνοντας μέχρι τον ημιτελικό, περιορίστηκε στη δεύτερη θέση της κατάταξης με 350 βαθμούς. Ομοίως, στον δεύτερο γύρο αποχαιρέτησε τον τίτλο και ο Χάρης Χρηστίδης, χάνοντας στο ντέρμπι κορυφής από τον Κλείτσα. Έτσι, αρκέστηκε στην τρίτη θέση, με 329 βαθμούς.

                Η δεύτερη, και μάλιστα πραγματικά συναρπαστική, μάχη έγινε με φόντο την προνομιούχο τέταρτη θέση της κατάταξης, η οποία θα εξασφάλιζε στον νικητή την παρουσία του στους προημιτελικούς των playoffsτου Πρωταθλήματος. Στην αρχή, τη θέση κατείχε ο Δημήτρης Μαγγανάς, ο οποίος όμως τέθηκε σχετικά νωρίς εκτός μάχης, χάνοντας στον δεύτερο γύρο από τον Κάτσιο και αμέσως μετά, από τον Μακρή στο Consolation. Φαβορί έτσι κατέστη ο ευρισκόμενος στην πέμπτη θέση πριν από τη 10η Αγωνιστική, Μιχάλης Μανωλιός, που, νικώντας τους Νικοτιάν και Γυρτάτο, έφτασε στον ημιτελικό του τουρνουά. Πίσω του όμως, η κατάσταση παρέμενε ρευστή, αφούν τόσο ο Γιώργος Αυδής, έχοντας αποκλείσει τους Τερζή και Χατζέλη, όσο και ο Μιχάλης Προυκάκης, που είχε νικήσει τους Θανόπουλο και Γιαννούλη, βρίσκονταν ισόβαθμοι, σε απόσταση μίας νίκης από τον Μανωλιό! Η μεταξύ τους μονομαχία στα προημιτελικά βρήκε νικητή τον δεύτερο, βγάζοντας εκτός μάχης τον Πρωταθλητή των τελευταίων δύο ετών και μεταθέτοντας την αγωνία στους ημιτελικούς. Ούτε εκεί όμως ξεκαθάρισε η κατάσταση, αφού, τόσο ο Μανωλιός όσο και ο Προυκάκης, επικράτησαν των Βαμβακάρη και Κλείτσα αντίστοιχα, δημιουργώντας τον πρώτο «Μιχάλης εναντίον Μιχάλη» τελικό, στη σύντομη ιστορία μας. Όμως εκεί, τα ψέματα τελείωσαν: Ο Μανωλιός πέτυχε την όγδοη συνεχόμενη νίκη του και σήκωσε τη δεύτερη (μετά τη Χαλκίδα) «κούπα» του νικητή, αποδεικνύοντας περίτρανα πως διέρχεται περίοδο εξαιρετικής φόρμας, ενόψει των τελικών φάσεων σε Κύπελλο και Πρωτάθλημα. Από την άλλη, ο Προυκάκης έφτασε για όγδοη φορά στην καριέρα του σε τελικό της Ομοσπονδίας, έχοντας χάσει και στους οκτώ!

 

                Μετά τη συναρπαστική αυτή εξέλιξη, ο Μανωλιός κατετάγη τέταρτος με 310 βαθμούς, ο Προυκάκης πέμπτος με 286, ο Αυδής έκτος με 276, ενώ ο Μαγγανάς παρέμεινε στους 272 βαθμούς που είχε πριν από το τουρνουά της Κυριακής 1 Ιουνίου, αρκούμενος στην έβδομη θέση. Όγδοος κατετάγη ο περσινός «Νικητής της Χρονιάς», Χρήστος Γρούτσος (255), ο οποίος έκανε το ρεπό του, ενώ στις δύο επόμενες θέσεις βρέθηκαν ο Γιάννης Πασιαλής (250) και ο Γιώργος Πεταλάς (249), οι οποίοι δεν έκαναν σπουδαία πράγματα στη 10η Αγωνιστική, αλλά διατηρήθηκαν σε θέσεις πρόκρισης. Μάλιστα, ο Πεταλάς έμελλε να εκμεταλλευτεί στον μέγιστο βαθμό αυτή την πρόκριση, «κλέβοντας» τις εντυπώσεις στην Τελική Φάση, που θα ακολουθούσε τρεις εβδομάδες αργότερα.

                Εκεί όμως που έγινε η μεγάλη ανατροπή, ήταν στη μάχη για την ενδέκατη θέση, την τελευταία που χάριζε την πρόκριση στον κάτοχό της, από τη στιγμή που η δωδέκατη ήταν «καπαρωμένη» από τον Νίκο Μαστροπέρρο, από τον περασμένο Νοέμβριο. Σταδιακά, εκτός μάχης τέθηκαν οι Γιαννούλης, Δίκαρος, Κάτσιος, Μακρής, Τερζής και Τσίρης, την ώρα που αποκλειόταν νωρίς και ο Κώστας Χιωτίνης, ο οποίος, μετά την 9η Αγωνιστική της Χαλκίδας, κατείχε τη 10η θέση στη βαθμολογία. Η εξέλιξη αυτή ευνόησε τον Τάκη Χατζέλη, ο οποίος, πριν από το τουρνουά, βρισκόταν μόλις στη 18η θέση, απέχοντας 44 βαθμούς από τον Χιωτίνη! Κι όμως, αυτή η χαοτική διαφορά υπερκαλύφθηκε, αφού ο Χατζέλης νίκησε οριακά τον Λουμίδη (11-10), εν συνεχεία έχασε από τον Αυδή, υποβιβαζόμενος στο Consolation, όπου και πέτυχε το απόλυτο: Κέρδισε αρχικά τους Νόνα και Πασιαλή, αποκλείοντας κατόπιν στη σειρά τούς πρώτους τρεις στην τελική βαθμολογία (Χρηστίδη, Μητρέλη και Κλείτσα), με ενδιάμεση στάση (ημιτελικός) τον δις Πρωταθλητή, Γιώργο Αυδή (!), ξεπερνώντας τοιουτοτρόπως κατά τέσσερις βαθμούς τον Χιωτίνη (242-238)!

                Άλλη μία κανονική περίοδος λοιπόν έφτασε με αυτό τον συναρπαστικό τρόπο στο τέλος της. Ήταν ένα φινάλε αντάξιο μιας μεγάλης διοργάνωσης, με έντονο συναγωνισμό και πλήθος ανατροπών. Μια σεζόν που τελείωσε στη Γλυφάδα, σε ένα τουρνουά όπου οι μισοί διαγωνιζόμενοι συμβουλεύονταν συνεχώς τους πίνακες και τα… κομπιουτεράκια τους, προσπαθώντας να διερευνήσουν την τελική τους κατάταξη.

                Το ενδιαφέρον τώρα, στρεφόταν στο Κύπελλο...

ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ... Ο «ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΛΗΞΕΩΝ»

 

Είθισται στις αθλητικές διοργανώσεις, το Κύπελλο να καλείται «ο θεσμός των εκπλήξεων», όμως, για το ελληνικό backgammon, το Κύπελλο Ελλάδος 2014 είχε, δίχως αμφιβολία, ως πρωταγωνιστές κάποια από τα μεγαλυτέρα ονόματα του ελληνικού (αλλά και του παγκοσμίου) αγωνιστικού ταβλιού. Δεκαπέντε συνολικά παίκτες διεκδίκησαν τα τρία φετινά έπαθλα του Κυπέλλου, σε ένα πολύ ενδιαφέρον διήμερο (14-15.06) στην Παλλήνη, ξεκινώντας από διαφορετικό σημείο εκκίνησης, ανάλογα με τα αποτελέσματα που είχαν φέρει στους οκτώ προκριματικούς, αλλά στο τέλος, επεκράτησαν κάποια από τα λογικά φαβορί: Κυπελλούχος αναδείχθηκε ο Χάρης Χρηστίδης, δις φιναλίστ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ζευγών, νικώντας στον τελικό με 15-11 τον Κώστα Μητρέλη, παρτενέρ του στις περυσινές, μεγάλες μέρες στο Μόντε Κάρλο, αλλά και επισήμως Νo 62 στην παγκόσμια λίστα των Giants. Ο πρώτος, Πρωταθλητής Ελλάδος το 2010 και το 2011, ο δεύτερος, Κυπελλούχος πέρυσι. Κι όμως, αυτό το ξεχωριστό «δίδυμο» των πολλών διεθνών διακρίσεων αποτέλεσε για πρώτη φορά στην ιστορία των θεσμών της Ελληνικής Ομοσπονδίας το ζευγάρι σε έναν μεγάλο τελικό! Στην τρίτη θέση κατετάγη ο Κώστας Χιωτίνης, μία εκ των ιστορικότερων και εμβληματικών φυσιογνωμιών του ελληνικού backgammon, Πρωταθλητής Ελλάδος το 1988 και το 2009, αλλά και μέλος της εθνικής διαδικτυακής ομάδας, που κατετάγη τρίτη στο NationsCupτο 2009. Στον μικρό τελικό της Κυριακής κατέβαλε με 13-12 τη σθεναρή αντίσταση του Σπύρου Χανδρινού, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος εκπρόσωπος των δέκα παικτών που διεκδικούσαν τον πρώτο τους τίτλο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από τους αγώνες της Ημιτελικής Φάσης (Παλλήνη, 14 Ιουνίου):

 

ΤΕΣΣΕΡΑ «ΦΑΒΟΡΙ» ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΤΕΛΙΚΑ!

Στην Ημιτελική Φάση του Κυπέλλου (Παλλήνη, 14.06), αναμετρήθηκαν δύο σαφώς διακριτές ομάδες παικτών: Πέντε από αυτούς (Γυρτάτος, Λωρίδας, Μακρής, Μπονάνος και Φ. Σωτηριάδης), μάχονταν για την πρώτη (και μοναδική) τους θέση στα Τελικά της επομένης (15.06). Οι υπόλοιποι επτά (Αυδής, Βαμβακάρης, Μανωλιός, Μητρέλης, Προυκάκης, Χιωτίνης και Χρηστίδης), έχοντας ήδη εξασφαλίσει την παρουσία τους εκεί, φιλοδοξούσαν να ισχυροποιήσουν τις πιθανότητές τους για τον τίτλο, εξασφαλίζοντας επιπλέον θέση, όπως είχαν κάνει ήδη μέσω των Προκριματικών αγώνων οι Κλείτσας και Χανδρινός. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μία καθολική επικράτηση του δεύτερου γκρουπ, αφού και οι τέσσερις θέσεις πρόκρισης κατέληξαν σε μέλη αυτού: Οι Αντώνης Βαμβακάρης, Κώστας Χιωτίνης, Μιχάλης Προυκάκης και Χάρης Χρηστίδης εξασφάλισαν από μία θέση στους προημιτελικούς (top-8) του θεσμού.

                Την ημερίδα κατέκτησε ο Αντώνης Βαμβακάρης, επικρατήσας στον (περιορισμένου ενδιαφέροντος) τελικό, του επίσης προκριθέντα, Κώστα Χιωτίνη. Ο Βαμβακάρης πήρε την πρόκριση κερδίζοντας τον Αλέξανδρο Γυρτάτο (ο οποίος είχε επικρατήσει στο ντέρμπι των rookiesτου Φίλωνα Σωτηριάδη), ενώ στον ημιτελικό άφησε εκτός επάθλων τον Χάρη Χρηστίδη. Από την άλλη, ο Χιωτίνης είχε κατά γενική ομολογία το δυσκολότερο έργο από όλους, αφού, για να φτάσει στην πρόκριση, έπρεπε να κερδίσει δις τον κάτοχο του τίτλου Κώστα Μητρέλη, κάτι που εν τέλει κατάφερε! Στη συνέχεια, επικράτησε και του ύστατου προκριθέντα Μιχάλη Προυκάκη, ο οποίος είχε αφήσει εκτός νυμφώνος τούς Θανάση Μακρή και Μιχάλη Μανωλιό. Στον πρώτο γύρο τερματίστηκε η πορεία του Γιώργου Αυδή (από τον Μανωλιό) και του άξιου εκπροσώπου της Καρδίτσας Βαγγέλη Λωρίδα, από τον Στέφανο Μπονάνο, ο οποίος όμως υπέκυψε στον δεύτερο γύρο από τον Χρηστίδη. Για την αναλυτική εικόνα των αγώνων της Ημιτελικής Φάσης μπορείτε να επισκεφθείτε τη σχετική σελίδα με τα στατιστικά όλου του διημέρου, που επιμελήθηκε ο Γραμματέας Αγώνων, Γιώργος Τσίρης.

ΜΕΓΑΛΗ Η... ΧΑΡΗ ΤΟΥ

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, απόρροια των αποτελεσμάτων της Ημιτελικής, η Τελική Φάση του Κυπέλλου, είχε έξι παίκτες που βρίσκονταν ήδη στις οκτώ κορυφαίες θέσεις των προημιτελικών. Αυτό σήμαινε πως στον πρώτο γύρο τέσσερις παίκτες θα… έπαιζαν τα ρέστα τους, μόνο και μόνο για να φτάσουν στο επίπεδο των έξι προνομιούχων. Νικητές οι Μητρέλης και Μανωλιός, οι οποίοι άφησαν στα κρύα του λουτρού τούς Δημάκη και Αυδή αντίστοιχα.

                Οι τέσσερις προημιτελικοί, παρότι φαινομενικά έδειχναν πριν από την έναρξή τους αμφίρροποι, εξελίχθηκαν σε πάρτι για τους νικητές, αφού όλοι επεκράτησαν με πολύ μεγάλες διαφορές (Χιωτίνης - Μανωλιός 11-1. Χανδρινός - Βαμβακάρης 11-2, Χρηστίδης - Κλείτσας 11-3 και Μητρέλης - Προυκάκης 11-4). Η ίδια εικόνα παρέμεινε και στον πρώτο ημιτελικό, όπου ο Χρηστίδης… εξαΰλωσε τον Χιωτίνη με 13-0, όμως στον δεύτερο, ο Χανδρινός προέβαλε σθεναρή αντίσταση στον Μητρέλη, μέχρις ότου υποκύψει με 13-10 και οδηγήσει τον θεσμό του φετινού Κυπέλλου στο φινάλε που σας περιγράψαμε στην αρχή.

Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ Ο…ΡΙΠΤΗΣ!

 

Έχοντας μερικώς αποτύχει στον θεσμό του Κυπέλλου, όπου είχε αποκλειστεί στα προημιτελικά, ο Μιχάλης Μανωλιός γνώριζε πως η διήμερη δοκιμασία των playoffsτου Πρωταθλήματος αποτελούσε την καλύτερη ευκαιρία του για να γράψει το όνομά του στη «Χρυσή Βίβλο» των νικητών του ελληνικού backgammon. Οι προϋποθέσεις υπήρχαν: Με εντυπωσιακό φινάλε στην κανονική περίοδο, είχε κατακτήσει δύο συνεχόμενα Main, «εισβάλλοντας» στο παρά… ένα στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας, κάτι που σήμαινε πως θα ξεκινούσε την προσπάθειά του από τον προημιτελικό. Αρκούσε μόνο να… έριχνε και τις σωστές ζαριές   (ή έστω, να απέφευγε τις λάθος!). Το έπραξε, στεφόμενος για πρώτη φορά Πρωταθλητής Ελλάδος.

Βάσει των αποτελεσμάτων της τελευταίας αγωνιστικής στην κανονική περίοδο, σε σχέση με το 2013, την πρώτη χρονιά που θεσπίστηκε ο θεσμός της Τελικής Φάσης, μόλις πέντε παίκτες κλήθηκαν να δώσουν για δεύτερη συνεχή χρονιά το «παρών». Πρόκειται για τους Αυδή (πρώτος πέρυσι), Γρούτσο (τρίτος), Χατζέλη (έβδομος), Προυκάκη (όγδοος) και Χρηστίδη (δέκατος). Οριστικά, δεν θα ήταν παρόντες (κατά σειρά της περυσινής τους κατάταξης) οι Μπονάνος, Braconi, Χιωτίνης, Κάτσιος, Βαμβακάρης, Θανόπουλος και Μακρής. Τέλος, οι νέες συμμετοχές θα ήταν αυτές των Κλείτσα, Μητρέλη, Μανωλιού, Μαγγανά, Πασιαλή, Πεταλά και Μαστροπέρρου.

Συνεπώς, τα ζευγάρια των πρώτων δύο γύρων των playoffs, που θα διεξάγονταν στην Παλλήνη το Σάββατο 21 Ιουνίου, με το εξαντλητικό formatτων δύο νικηφόρων αγώνων στους 15 πόντους, ήταν τα εξής:

  1. Γρούτσος εναντίον Πασιαλή· ο νικητής με Κλείτσα.
  2. Προυκάκης εναντίον Μαστροπέρρου· ο νικητής με Μανωλιό.
  3. Αυδής εναντίον Χατζέλη· ο νικητής με Χρηστίδη.
  4. Μαγγανάς εναντίον Πεταλά· ο νικητής με Μητρέλη.

                Μεγάλη αγωνία υπήρξε στα δύο από τα τέσσερα ζευγάρια, όπου εξελίχθηκαν με πανομοιότυπο τρόπο: Τα βάσει βαθμολογίας «φαβορί», Γρούτσος και Αυδής, κέρδισαν με δυσκολία τα πρώτα παιχνίδια της σειράς (15-13 και 15-14 αντίστοιχα), έχασαν εξίσου δύσκολα τα επόμενα (12-15 και 14-15) και, από τη στιγμή που δεν κατάφεραν να υπερισχύσουν σε αυτά, κατέρρευσαν στη συνέχεια (2-15 και 7-15), στέλνοντας τους άξιους αντιπάλους τους, Πασιαλή και Χατζέλη στην τελική «8άδα». Το ίδιο μοτίβο, αλλά πολύ πιο εύκολα, είχαμε και στα δύο άλλα ζεύγη, όπου οι παίκτες που ξεκινούσαν την προσπάθειά τους από χαμηλότερη βαθμολογικά θέση, επεκράτησαν με 2-0. Ο Μαστροπέρρος απέκλεισε τον Προυκάκη με 15-13 και 15-2, ενώ ο Πεταλάς τον Μαγγανά με τα σαρωτικά 15-0 και 15-1!

                Στους βραδινούς προημιτελικούς, οι «ξεκούραστοι» παίκτες της πρώτης τετράδας είχαν σαφές πλεονέκτημα. Το εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι Κλείτσας και Χρηστίδης, τελειώνοντας τις αναμετρήσεις τους στα δύο σετ (15-3 και 15-14 επί του Πασιαλή ο πρώτος, 15-10 και 15-2 επί του Χατζέλη ο δεύτερος). Περισσότερο δυσκολεύτηκε ο Μανωλιός για να κάμψει την αντίσταση του Μαστροπέρρου (15-13, 14-15 και 15-12, στο πιο «κλειστό» ζευγάρι του διημέρου), ενώ ο Μητρέλης εκτροχιάστηκε από τον ασυγκράτητο Πεταλά, ο οποίος έφτασε στην «4άδα» επικρατώντας με 15-9 και 15-12.

                Η Κυριακή όμως, ήταν μια άλλη μέρα. Η εύνοια εγκατέλειψε τον Πεταλά, οδηγώντας τον Χρηστίδη σε μία άνετη επικράτηση (δύο νίκες με 15-6), ενώ στον άλλο ημιτελικό ο Μανωλιός «γύρισε» το ματς (15-6 και 15-7), έχοντας χάσει στον πόντο (14-15) από τον Κλείτσα στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση. Ήταν πλέον φανερό ότι ο αποκλεισμός του «Νικητή της Χρονιάς» έδινε στον Μιχάλη Μανωλιό το απαραίτητο ψυχολογικό προβάδισμα στον τελικό, για να ολοκληρώσει το θρίαμβό του, κάτι που πραγματοποίησε με 17-15 και 17-12.

Η ΧΡΥΣΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ BACKGAMMON

 

 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

2014 Μιχάλης Μανωλιός

2013 Γιώργος Αυδής

2012 Γιώργος Αυδής

2011 Χάρης Χρηστίδης

2010 Χάρης Χρηστίδης

2009 Κώστας Χιωτίνης

2008 Γιώργος Κλείτσας

1993 (ΕΟΠΤ) Γιώργος Κώνστας

1988 (ΕΟΠΤ) Κώστας Χιωτίνης

 

 

«ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ»

 

2014 Γιώργος Κλείτσας

2013 Χρήστος Γρούτσος

Σημείωση: Λόγω του συστήματος διεξαγωγής, οι «Νικητές της Χρονιάς» 2008-2012 συμπίπτουν με τους Πρωταθλητές.

ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

2014 Χάρης Χρηστίδης

2013 Κώστας Μητρέλης

2012 Γιώργος Αυδής

 

ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ!

 

ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ CHAMPIONSCUPOΣΑΚΗΣ ΛΑΓΟΠΑΤΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ EUROPEANCUPΓΙΑ ΤΟΝ FERNANDOBRACONI

 

Με τη διεξαγωγή του τελικού στο ChampionsCupστις 26 Ιουνίου ολοκληρώθηκαν οι πρώτες πανευρωπαϊκές διαδικτυακές διοργανώσεις της EBIF (EuropeanBackgammonInternetFederation) σε ατομικό επίπεδο. Οι δύο διοργανώσεις (Champions και EuropeanCup), ήταν «κλειστές», δηλαδή μετείχαν σε αυτές τρεις παίκτες ανά χώρα και ανά θεσμό, προερχόμενοι από τα εθνικά, διαδικτυακά πρωταθλήματα της καθεμίας εξ αυτών. Σύντομα, το ελληνικό ενδιαφέρον στράφηκε προς το EuropeanCup, όπου οι εκπρόσωποί μας είχαν συγκριτικά καλύτερες επιδόσεις, αλλά και το φινάλε του ChampionsCup, μας άφησε με μια γλυκιά γεύση, αφού τον τίτλο κατέκτησε ο συμπατριώτης μας Αθανάσιος Λαγοπάτης, ο οποίος βρέθηκε εκεί εκπροσωπώντας τη Γερμανία, στο διαδικτυακό πρωτάθλημα της οποίας είχε καταταγεί τρίτος.

                Ο Λαγοπάτης σημείωσε εννέα νίκες σε δέκα αγώνες, χάνοντας μόνο από τον Χρήστο Γρούτσο, τερματίζοντας, τοιουτοτρόπως, άνετα πρώτος. Ήταν μία ακόμα μεγάλη νίκη στην καριέρα του ομογενούς μας από τη Γερμανία, ο οποίος έχει σημειώσει πολλές ατομικές διακρίσεις στο παρελθόν, με κορυφαία του στιγμή την πρώτη θέση στο NordicOpenτο 2006. Στη δεύτερη θέση κατετάγη ο Ιρανός KamyarKarimi, με τρίτο τον Ιταλό EdgardoBianco. Από (αμιγώς) ελληνικής πλευράς, την καλύτερη εμφάνιση πραγματοποίησε ο Παύλος Θανόπουλος, ο οποίος, με τέσσερις νίκες σε επτά αγώνες, ισοβάθμησε στην ένατη θέση.

Εν τω μεταξύ, παρά την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε και το εξαιρετικό επίπεδο παιχνιδιού που έπιασε (μέσο PR 2,70 σε 12 αγώνες), ο FernandoBraconi, εκπροσωπώντας την Ελληνική Ομοσπονδία (από τη στιγμή που είχε εξασφαλίσει τη θέση του στη διοργάνωση, μέσω του Πανελληνίου Πρωταθλήματος), περιορίστηκε στη δεύτερη θέση του EuropeanCup. Ο εκπρόσωπός μας τελείωσε τους αγώνες του ακριβώς όπως τους είχε ξεκινήσει: Με ήττα δηλαδή, από τον Γερμανό FrankSimon, ο οποίος κέρδισε το τουρνουά, έχοντας συνολικό απολογισμό 10 νίκες και 2 ήττες, έναντι 9 νικών και 3 ηττών (όλες από τον Simon!) για τον Braconi.

                Ενδιαμέσως, ο Braconi είχε κερδίσει κατά σειρά τούς NinoMartinčević (Κροατία), MarcusWrinch (Ην. Βασίλειο), FabioCultrera(Ιταλία), GordanMarkotić (Κροατία), EricMcAlpine (Ην. Βασίλειο), PeterToftsø (Δανία) και Τάσο Αναγνώστου. Στη συνέχεια, ήρθε η δεύτερη ήττα από τον Simon, η δεύτερη νίκη επί του Κροάτη Markotić, που σήμαινε την παρουσία του στον τελικό και η μοναδική του νίκη επί του Γερμανού, στις 4 Ιουνίου, η οποία τους έφερε στην ίδια θέση: Ο νικητής του αγώνα της 5ης Ιουνίου θα έπαιρνε το Κύπελλο. Ατυχώς, ήταν ο Γερμανός…

                Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα του EuropeanCup (επί συνόλου 30 συμμετασχόντων), όπου είναι παρόν το σύνολο των εκπροσώπων μας στον θεσμό:

Rank

Name

 

Matches

Won

Bye

Lost

1.

Frank Simon

 

13

10

1

2

2.

Fernando Braconi

 

13

9

1

3

3.

Gordan Markotić

 

11

7

1

3

4.

Tasos Anagnostou

 

9

5

1

3

5.

Peter Toftsø

 

8

5

0

3

 

Eric McAlpine

 

8

5

0

3

 

Fabio Cultrera

 

8

5

0

3

8.

Rick Janowski

 

7

4

0

3

 

Michail Proukakis

 

7

4

0

3

 

Alessandro Rietti

 

7

4

0

3

                Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο δεύτερο EBIFOpen, όπου σε σύνολο 107 παικτών που έχουν δηλώσει συμμετοχή από όλο τον κόσμο, οι 16 θα είναι Έλληνες (Τάσος Αναγνώστου, Γιάννης Ατματζίδης, Στέφανος Μπονάνος, Φίλια Μπουγιούκου, Κώστας Χιωτίνης, Ιωάννης Δημητριάδης, Χρήστος Γρούτσος, Αλέξανδρος Γυρτάτος, Γιώργος Κλείτσας, Κώστας Κουτσάκης, Μιχάλης Προυκάκης, Κώστας Ραΐσσης, Λεωνίδας Σωτηριάδης,

Σεραφείμ Τσάκνης, Γιώργος Τσίρης και Κωστής Τσουπαρόπουλος), ενώ, πλην των προαναφερθέντων, η Ομοσπονδία μας θα εκπροσωπηθεί και από την Ιωάννα Ιωάννου, που θα αγωνιστεί με τη σημαία της Κύπρου. Το τουρνουά θα ξεκινήσει αύριο, 1 Ιουλίου.

                Πέραν αυτού, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει και το 2ο Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων, με την Ελλάδα να φιλοδοξεί να διατηρήσει τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης, που τον κατέκτησε πέρυσι με τους Χρήστο Γρούτσο, Γιώργο Αυδή, Γιώργο Κλείτσα, Στέφανο Μπονάνο και Μιχάλη Προυκάκη. Η φετινή μας πεντάδα είναι ακόμα ισχυρότερη, αφού, στη θέση των δύο τελευταίων, θα αγωνιστούν οι Κώστας Χιωτίνης και Μιχάλης Μανωλιός, προσδοκώντας σε αντίστοιχο αποτέλεσμα.

 

19Ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΑΒΛΙ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ

ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

 

Το τριήμερο 18 με 20 Ιουλίου θα φιλοξενηθεί στη Νέα Κίο Αργολίδος το 19ο ετήσιο τουρνουά παραδοσιακού ταβλιού, που διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, ο δραστήριος Σύλλογος Φίλων Τάβλι Αργολίδος. Η φετινή διοργάνωση ενός εξαιρετικά επιτυχημένου θεσμού, ο οποίος αρκετές φορές έχει συγκεντρώσει τριψήφιο αριθμό συμμετοχών, έχει πολύ διαφορετικό χαρακτήρα, αφού συνδιοργανώνεται με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών (Παράρτημα Βορειοανατολικής Πελοποννήσου). Η συμμετοχή κοστίζει δέκα ευρώ και οι εισπράξεις θα διατεθούν για τις ανάγκες των παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ ΒΑ Πελοποννήσου).

                Τυχόν ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κα Νανοπούλου (ΠΑΣΠΑ) στο 6936248128, ή ηλεκτρονικά στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Εναλλακτικά, μπορείτε να πληροφορηθείτε για το γεγονός από τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Φίλων Τάβλι Αργολίδος, κ. Μήτσουλα, στο 2751360054.

                Προτρέπουμε ανεπιφύλακτα τους φίλους μας που επιθυμούν να συνδυάσουν μια ολιγοήμερη εκδρομή σε σχετικά κοντινό προορισμό, με τη συμμετοχή σε ένα δυνατό τουρνουά (έστω και στο παραδοσιακό παιχνίδι), να μη διστάσουν να επισκεφθούν τη Νέα Κίο, συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο στη διάδοση της ιδέας ότι μπορεί να είμαστε διαφορετικοί, δεν παύουμε όμως να είμαστε ίσοι. Και πάνω απ’ όλα, να είμαστε άνθρωποι!

                Ακολουθεί η επίσημη αφίσα της διοργάνωσης:

 

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 

  1. Στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, που έλαβε χώρα στην Παλλήνη στις 21 Ιουνίου, υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το σύνολο των παρευρισκομένων Τακτικών Μελών ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του Σωματείου για την περίοδο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013.
  2. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω Γενικής Συνέλευσης, αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου που ακολούθησε στις 23 Ιουνίου, ελήφθησαν πολλές και σημαντικές αποφάσεις, κυρίως όσον αφορά στις διοργανώσεις μας για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Το σύνολο των αποφάσεων θα σας γνωστοποιηθεί λεπτομερώς στην επόμενη έκδοση του «ToDoubleOrNotToDouble», καθώς η πληθώρα αγωνιστικών ειδήσεων του Ιουνίου εύλογα μονοπώλησε την ύλη του παρόντος και δεν θα επιθυμούσαμε να μετατραπεί το Newsletterστην… εγκυκλοπαίδεια Britannica!
  3. Με τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου ολοκληρώθηκε και η συνεργασία μας με την κα Γεωργία Φερεντίνου. Ως εκ τούτου, καλούμε εκ νέου τους παραλήπτες του παρόντος, είτε να δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους για μία επαμειβόμενη θέση συνεργάτη για τη νέα χρονιά, είτε να μας υποδείξουν κατάλληλο άτομο από τον περίγυρό τους που θα ενδιαφερόταν δυνητικά.
  4. Quiz: Πού μαζεύουν τα κόκκινα στην παρακάτω φωτογραφία; (Πραγματική θέση από αγώνα που διεξήχθη στη Γλυφάδα την 1η Ιουνίου, στα πλαίσια της 10ης Αγωνιστικής του Πρωταθλήματος).

 

Φίλες και φίλοι του backgammon,

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

 

 

 

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο!

Full Reviw on best bokmaker - Ladbrokes Ladbrokes full information
Downlaod Premium Themes